Mitt bibliotek Blog Teamet vårt Ta en prat Anbefalte verktøy Login

Skatt i ENK

enk skatt økonomi Jan 29, 2023

Driver du ENK, og kjenner deg igjen i at du:

- Jobber døgnet rundt?

- Tar ut null i lønn?

- Tærer på dine egne sparepenger?

Og at du likevel er blakk og utslitt når året er omme?

Samtidig så er du kanskje fornøyd med at du faktisk har klart å starte din egen business, noe det står stor respekt av.  Det er jo som du kanskje skjønner ikke alltid lukrativt å drive sitt eget, hvert fall ikke de første årene etter oppstart. 

Men, tilbake til skatt. Selv om du har tatt ut null kroner i lønn, så vil du faktisk ende opp med å motta en stor regning fra Skatteetaten. Mange opplever dette, og skjønner ikke hvorfor. 

Årsaken er at mange ikke vet hvordan skatt faktisk fungerer i et ENK, for det fungerer ikke helt som du kanskje er vant til. 

I denne videoen forklarer jeg hvordan systemet fungerer, og hvordan du kan slippe å ende i en skikkelig...

Continue Reading...

Halv skatt i desember

regnskap skatt økonomi Jan 17, 2023

Desember er en artig måned for meg, da kommer nemlig spørsmålene rundt halv skatt frem. Spørsmålene går ut på om det lønner seg å ta ut mer lønn i desember når det likevel er halv skatt. Svaret er kanskje overaskende, nemlig NEI!

Halv skatt i desember er rett og slett ikke halv skatt. Det er ikke slik det fungerer.

Og dersom man gjør som noen og tar ut HELE lønnen sin i desember i den tro at man er smart og sparer masse skatt, da gjør man egentlig en stor tabbe.

Se hvorfor i denne videoen.

Vetle

Continue Reading...

Reduser skatten med 3 grep

business regnskap skatt Nov 28, 2022

I år er det mye som har skjedd, og vi har gått inn i det politikerne kaller "dyrtid". Det virker som om alt er blitt dyrt, over natta. Og det er ikke mulig å gjøre noe med. Og når ting er dyrt, da får man dårligere råd. Man får mindre penger i egen lommebok, og det blir mindre penger i selskapets bankkonto etter som kostnadene øker. Dårlige deals over hele fjøla, med andre ord.

 

Vet du hva som passer ekstra dårlig da? Virkelig ekstra dårlig? En regning fra skatteetaten på skatt som tapper bankkontoen din. For den regningen kommer sommeren/tidlig høst 2023, etter at vi har sendt skattemelding for 2022 innen 31 mai i 2023.

For innen 31 mai 2023 må vi ha sendt en skattemelding som sier hvor mye vi skal betale i skatt for inntektsåret 2022.

Men her er greia: Mens vi fremdeles er i 2022 kan vi gjøre noen smarte grep for å redusere skatteregningen som kommer...

Continue Reading...

Viktige nøkkeltall

Det er viktig å vite hvor mange prosent av pengene som kommer INN i businessen din, som går UT igjen i kostnader. Dette er de viktigste nøkkeltallene du har. Dersom du ikke har kontroll på dette kan det fort gå galt.

Det å ha kontroll på hvor mye penger som betales ut til deg, og hvor mye som betales til for eksempel leverandører er gull verdt. Det vil skape en trygghet som gjør at du til enhver tid har full kontroll over eget regnskap. Høres ikke det deilig ut? 

Jeg har laget et enkelt verktøy til deg som BÅDE lar deg få full kontroll over pengene, og som samtidig gjør det enkelt for deg å sammenligne din bedrift med andre bedrifter. 

Klikk deg inn på videoen over, så får du vite alt du trenger å vite på kort tid!

Vetle

Continue Reading...

Hva skal til for å kunne ta ut mer lønn?

business lønn omsetning Nov 14, 2022

Det er ikke uvanlig at man i en oppstartsfase må jobbe døgnet rundt, uten å ta ut lønn. Er du heldig klarer du allerede fra starten av å ta ut litt, men som sagt.. da er du en av de heldige. Uansett om du er der at du tar ut lite eller ingenting, er du sikkert nysgjerrig på hva du må gjøre for å kunne ta ut noe eller mer.. For vi er alle nødt til å leve av noe, vi kan dessverre ikke leve på luft og kjærlighet, selv om det hadde gjort livet enormt mye enklere. 

Hvor mye du tjener i din business vil ha en direkte sammenheng med hvor mye verdi du klarer å levere, til hvor mange mennesker. Veien dit kan være lang, og du har kanskje kjent på lysten til å gi opp? VI vet alle at når vi jobber på businessen vår måned etter måned, mens privatøkonomien bare går en vei - og det er nedover, da er det ikke særlig...

Continue Reading...

Overskudd, men blakk?

overskudd regnskap Nov 07, 2022

Har du noen gang opplevd at du regnskapsmessig har tjent penger, men likevel så er du blakkere enn tingenes tilstand skulle tilsi?

I denne videoen forklarer jeg deg hvordan det er mulig å ha både overskudd og få skattesmell, men likevel en tom bankkonto.  Dette vil hjelpe deg med å unngå nettopp denne tabben i fremtiden, for om du forstår hva som gikk galt - kan du mye enklere unngå den samme situasjonen igjen. 

Vetle

Continue Reading...

Økonomistyring for små bedrifter

regnskap økonomistyring Nov 01, 2022

Det er økende grad av konkurser for tiden, og Skatteetaten viser ingen nåde. 

Om du ikke betaler merverdiavgift, arbeidsgiveravgift eller skatt i tide, er det med andre ord ingen kjære mor. Men hvordan havner man der, at man ikke har penger til å betale disse tingene man VET kommer? Jo, det er ganske enkelt skal jeg fortelle deg.. 

Årsaken er at man ikke har god nok økonomisk kontroll, og dette kan det være flere grunner til. Kanskje det virker uoppnåelig å faktisk ha full kontroll i bedriften sin? Det virker jo tross alt så komplisert og tidkrevende, men så er det egentlig det stikk motsatte. 

For å være helt ærlig med deg så krever det faktisk KUN 15 minutter av din tid hver 14. dag, etter at du har brukt 30 minutter på å sette opp systemet som skal jobbe for deg. Det høres jo ikke så galt ut, eller? 

Jeg forklarer alt du trenger å...

Continue Reading...

Unngå denne lønnstabben

lønn regnskap Oct 24, 2022

 

Det å drive for seg selv er ingen lek, men siden vi liker det vi gjør så holder vi liksom ut det meste.. Lange arbeidsdager, lite lønn, aldri fri osv.. Du skjønner hva jeg mener. 

Og man skulle jo tro at man ble belønnet for å skape sin egen arbeidsplass, men her må jeg dessverre skuffe deg. For slik er det ikke. I hvert fall ikke når det kommer til sykdom..

Norge er et velferdsland og vi som bor her nyter godt av mange sosiale goder. Blant annet retten til dagpenger og sykepenger dersom vi er lønnsmottakere.. Men, dersom du skulle være så "uheldig" å være ansatt i eget selskap, så er det - tro det eller ei - vanskeligere å få disse rettighetene. 

For det er faktisk spesifikke krav med henhold til lønnen du har tatt ut. 

Trodde du virkelig at det holdt å ha betalt skatt og arbeidsgiveravgift? Da må du dessverre tro om igjen. For her til...

Continue Reading...

Tre enkle steg til regnskap i Fiken

business fiken regnskap Oct 17, 2022

Synes du regnskap kan virke som en stor og vrien oppgave, som er vanskelig å gjøre? Og derfor utsetter du å gjøre det til det uendelige.. eventuelt betaler en regnskapsfører i dyre dommer for at du skal slippe å gjøre det selv? 

Da kan jeg bare starte med å si at slik er det faktisk ikke, du bare har ikke hatt den riktige læreren enda.

Regnskap kan nemlig gjøres i tre enkle steg, uten store problemer. Og når du da lærer deg å føre regnskapet for én måned, klarer du også å føre regnskapet for et helt år. Derfor bryter jeg regnskapet ned i tre enkle steg i videoen over. Den viser deg i tillegg til tre enkle steg, også en tabbe du må unngå (som er vanlig å gjøre), samt en ting du IKKE har tenkt på.

Du vil etter å ha sett denne videoen forstå at du har bekymret deg for feil ting når det...

Continue Reading...

Slik fører du en vanskelig faktura i Fiken

faktura fiken kvittering Oct 10, 2022

Har du noen gang vært og handlet for bedriften din, hvor du sitter igjen med én kvittering som inneholder et stort antall forskjellige greier som du egentlig ønsker å føre på ulike regnskapskontoer? 

Men, hvordan skal du egentlig gjøre dette? Og hva med mva oppi alt dette, med forskjellige satser på ting? 

Her er det viktig å trå riktig, og veldig enkelt å trå feil. 

Derfor har jeg laget en video som gjør det hele vanvittig enkelt!

Vetle

Continue Reading...
1 2 3 4 5 6
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.